Kije bilardowe wykonywane są najczęściej z drewna
klonowego lub jesionowego. Droższe kije złożone są z wielu warstw różnych gatunków
drewna. Dobry kij powinien być prosty i sprężysty. Najlepiej, gdy jest dwuczęściowy.
Budowa:
Kije mają długość wynoszącą najczęściej 145-150
cm, ich waga waha się w granicach 0,5-0,6 kg. Zakończone są skórzaną końcówką
- kapką (tipem), której średnica i twardość jest uzależniona od gry, do jakiej
kij jest przeznaczony. Ferula wykonywana jest z różnego rodzaju tworzyw sztucznych
lub z metalu. Do niej przytwierdzona jest kapka. W profesjonalnych kijach jest
przyklejana, w innych wkręcana.
Obszar, w którym kij jest trzymany - uchwyt, jest
zazwyczaj pokryty materiałem (skóra, nić lniana) polepszającym kontakt z dłonią,
zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo poślizgu.
Kij powinien być przechowywany w specjalnie do
tego celu przeznaczonym futerale, aby chronić go przed uszkodzeniem mechanicznym
lub zniekształceniami wywoływanymi przez wilgoć itp. Należy go też często czyścić
odpowiednią szmatką, a od czasu do czasu szlifować papierem ściernym o bardzo
małej ziarnistości.
Dodatkowe kije dostępne w czasie gry to tzw. kije
pomocnicze (krzyżak, pająk, wędka). Ich zakończenia są specjalnie ukształtowane,
co umożliwia położenie na nich kija i wykonanie zagrania z trudno dostępnego obszaru
stołu. Zawodnicy grający w snookera używają również tzw. przedłużaczy. Są to wkręcane
lub wsuwane na kij nasadki, które go wydłużają.