Stoły bilardowe wykonywane są z różnego rodzaju
drewna, często dodatkowo ozdabianego. Stosunek długości stołu do jego szerokości
jest zawsze taki sam i wynosi 2:1. Wymiary zgodnie z tradycją podawane są w stopach
(1 stopa = 0,3 m). Profesjonalne stoły poolowe i karambolowe mają 9 stóp (2,7
m) długości, natomiast snookerowe 12 stóp (3,6 m). Blaty stołów wykonywane były
niegdyś z marmuru, ale z powodu znacznej elastyczności i skłonności do pękania
tego materiału, te współcześnie produkowane posiadają blaty z płyt łupkowych (zbudowanych
z gliny, miki, kwarcu i innych materiałów) lub specjalnych tworzyw sztucznych.
Zamocowane są na wysokości 76-84 cm i składają się przeważnie z trzech płyt połączonych
razem, co zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania zniekształceń i ułatwia transport.
W przypadku stołów poolowych grubość płyt wynosi około 2-3 cm. Prawie dwukrotnie
grubsze są blaty stołów snookerowych i karambolowych. Te ostatnie mogą być dodatkowo
elektrycznie podgrzewane.
Pole gry ograniczone jest bandami wykonywanymi
z gumy charakteryzującej się, w zależności od producenta, różnym stopniem elastyczności.
Stoły snookerowe posiadają bardzo wąskie i zaokrąglone
łuzy, w przeciwieństwie do prostych i szerszych łuz występujących w poolu. Stoły
do gry w karambol w ogóle nie posiadają łuz.
Sukno pokrywające blaty jest także zróżnicowane
w zależności od gry, do jakiej stół jest przeznaczony. Najszybsze sukno pokrywa
stoły karambolowe, natomiast najwolniejsze jest sukno snookerowe.
Jednym z elementów stołów (wyłączając snookerowe)
są tzw. diamenty. Są to ozdobne punkty widoczne na obrzeżu, dzielące bandy na
równe części. Ułatwiają one precyzyjną grę - przeprowadzanie pomiarów odległości
oraz kątów.
Podstawowe rodzaje stołów używanych do gry w poola
to:
- koszykowe - wbite bile wpadają do skórzanych lub wykonanych
z tworzywa sztucznego pojemników
- żetonowe - bile wbite do łuzy są blokowane wewnątrz stołu
poprzez specjalny mechanizm (mechaniczny lub magnetyczny) i ich ponowne wyciągnięcie
możliwe jest tylko po wrzuceniu żetonu
- spływowe - wbite bile toczą się specjalnym systemem "korytarzy"
znajdujących się pod powierzchnią blatu i wpadają do pojemnika umieszczonego z
jednej strony stołu
|